Taloudellisuus

ARTIC®-raitiovaunun kehittämisen lähtökohtana on ollut kokonaistaloudellisuus. Se merkitsee kaluston korkeaa luotettavuutta ja käytettävyyttä sekä alhaisia käyttö- ja huoltokustannuksia.

Raitiovaunu perustuu koeteltuihin ja luotettavaksi osoittautuneisiin ratkaisuihin, joita on edelleen kehitetty siten, että kaluston poissaolo liikenteestä huoltotoimenpiteiden vuoksi jää mahdollisimman lyhyeksi. Katuliikenteessä helposti vaurioituvat pintarakenteet voidaan vaihtaa nopeasti pikakiinnityksen avulla. Rakenneteräksestä valmistettu ja tehokkaasti ruostesuojattu kori kestää koko eliniän ja on tarvittaessa helppo korjata myös vakavien kolarivaurioiden jälkeen.

Vaunun sisustuksen suunnittelun lähtökohtana on vandalismin kesto ja helppo siivottavuus. Etenkin vandalismille alttiit sisustusosat on tarvittaessa helppo ja nopea vaihtaa.           

Raitiovaunun ohjautuva teli ja suurilla joustovaroilla varustettu jousitus vähentävät sekä pyörien ja rataverkon kulumista tavalliseen matalalattiavaunuun verrattuna.

Raitiovaunu on varustettu energiatehokkaalla sähkökäytöllä, jossa kaikki raitiovaunun akselit ovat vetäviä. Jarrutusenergiaa voidaan käyttää matkustamotilan lämmitykseen. Vaunu voidaan myös varustaa jarrutusenergiaa varastoivilla superkondensaattoreilla.