Fleet Manager Saana Möttönen

 Halusin nuorena ammattikouluun jonka lisäksi suoritin yhdistelmäopintoina myös lukion. Jatkoin ammattikorkeakouluun ja valmistuin vuonna 2006 tietoliikennetekniikan insinööriksi. Nopeasti opiskelun aikana tuli selväksi, että organisointi ja ihmisten ohjaaminen ovat ominta tekemistäni ja niistä edelleenkin erityisesti pidän. 

Urani alussa tein pätkätöitä mm. elektroniikka-asentajana ja saatuani jo työelämästä hieman kokemusta hakeuduin asiantuntijatöihin kiskokaluston pariin, jossa olen viihtynyt jo 13 vuoden ajan. Muutamien yhteensattumien jälkeen nykyinen työni Škoda Transtechin Helsingin toimipisteessä löytyi verkostoni kautta kesällä 2019.

Työnkuvani Fleet managerina sisältää teknisten ratkaisujen hakemista, ongelmanratkaisua ja organisoimista. Koska maailma ei ole koskaan valmis, syntyy säännöllisesti kehitys- ja korjaustarpeita, jolloin täytyy toimia: Teemme yhteistyötä tiiviisti asentajien, suunnittelun ja tuotannon kanssa ja lohkomme ongelmaa pienemmäksi sekä pyrimme löytämään juurisyyn vialle. Työni on paljolti tiimityötä, aikataulutusta ja viestintää. Toimin esihenkilönä kuudelle tiimiläiselle, jotka omaavat teknisen taustan ja ovat siten helppoja ohjattavia. 

Hyvässä työpäivässä on sopivassa suhteessa palavereita, asioiden työstämistä sekä keskustelua verkostoissa. Tärkeää on siis vaihtelevuus ja vaikuttamismahdollisuus työn sisältöön. Olen ylpeä tiimini isosta asiantuntemuksesta, jota ei voi rahalla ostaa. Meillä on kokenutta porukkaa, jolla on mielenpalo saada asiat ratkaistua. 

Olen urani aikana oppinut, että välttämällä hosumista saadaan todennäköisimmin tulosta aikaan, eli olen oppinut kärsivällisyyttä ja keskeneräisyyden sietämistä. Itsearvostus ja määrätietoisuus sekä omien rajojen asettaminen ovat myös kehittyneet urani edetessä.  

Nuorelle itselle sanoisin nyt, että lähde vaan rohkeasti sille alalle mikä kiinnostaa. Kaikkea ei tarvitse osata ja eikä ihan kaikkea tarvitse edes ymmärtää, koska aina löytyy joku, joka osaa sekä ymmärtää. Jo insinööriopinnoissa havaitsin, että energia kannatti kohdistaa erityisesti niihin osa-alueisiin, mitkä kiinnostivat ja olivat vahvuuksiani. Mutta toisaalta tärkeitä kokemuksia syntyi myös yhteyksissä, joissa huomasin olevani kaukana mieltymyksen kohteistani. 

Vaikka kiskokalusto onkin ottanut minut omakseen, ratikalla en sentään työmatkoja kulje, vaan polkupyörällä! Lapsiperheellisen elämässä on itsestäänkin jo tekemistä vapaa-ajalle, mutta harrastan myös lenkkeilyä sekä viherkasvien- ja puutarhanhoitoa.