Hitsaajasta hitsauksen työnjohtajaksi: Aleksi Karppinen

 Olen antanut elämän viedä, enkä ole isommin suunnitellut uraani etukäteen. Olen aina ollut kiinnostunut metallialasta ja olen tottunut tekemään paljon käsilläni jo hyvin nuoresta lähtien ja siksi hakeuduin aikanaan levyseppähitsaajan koulutukseen. Sittemmin olen opiskellut myös aikuispuolella koneasentajaksi. 

Olen ollut seitsemän vuoden ajan hitsaajan työssä Škoda Transtechilla ja äskettäin minulle avautui mahdollisuus työnjohtajan tehtävään, minkä otin mielenkiinnolla vastaan. Ammattitaito on urani aikana lisääntynyt jatkuvasti ja suunnitelmissa on opiskella lisää jatkossakin. 

Minulle on tärkeää, että työssä on vaihtelevuutta. Olen ollut hitsaajana mukana monessa eri projektissa ja siten saanut tehdä monia erilaisia tehtäviä. Olen toiminut myös kasaajana eli koonnut tuotteen osat valmiiksi, josta hitsaaja jatkaa työstämistä. Hitsaajan työpäivästä osa saattaa olla parityöskentelyä ja osa päivästä työskennellään yksin. Työtä tehdään kahden tunnin rupeamissa. Meillä on hyvä kansainvälinen työporukka, jossa asiat ovat aina tulleet hoidetuksi joko suomen tai englannin kielellä tai lisäksi elekieltä hyödyntäen. 

Nuorille sanoisin, että hakekaa töihin hyvällä asenteella, täällä kyllä perehdytetään työhön ja työssä oppii loput. Yhteistyökyvyn lisäksi toki tarvitaan vakaa käsi! Hitsaajan työhön suoritetaan ensin hitsauskokeet ja harjoitellaan tehtaalla erilaisia hitsaustehtäviä. Uusi työntekijä kulkee aluksi kokeneen mukana ja tehdään monen tasoisia hommia. Hitsausneuvojat ovat neuvomassa ja ohjaamassa hitsaajia sekä mm. valvovat hitsauskokeita. 

Olen lähtöisin Kajaanista ja siellä ikäni asunut. Työni vastapainoksi harrastan lenkkeilyä ja nautin myös enduron ajamisesta.